Tvarování postavy lepší než hubnutí

Je na čase zapomenout na nekonečné, nesmyslné diety a jejich krátkodobé úspěchy, které často následuje ještě větší nárůst váhy. Pravým klíčem k opravdu trvalému zlepšení postavy je cvičení.

Ano, je to dřina, ale dřina, která vám poskytne dlouhodobé výsledky bez prokletého jojo efektu. Lepší než bezduché hubnutí dietami je snižování nadváhy tvarováním postavy. Jak to funguje? Celý trik spočívá v energetické bilanci a správném přístupu k jídlu. Když váš příjem energie přesahuje vaše výdeje, tělo ukládá přebytečnou energii ve formě tuku. Naopak, pokud spalujete více, než přijmete, začne tělo čerpat energii z tukových zásob, což vede ke snižování váhy.

Ale pozor, není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud by bylo, nejlepší by bylo zcela přestat jíst. To by byla cesta, kterou byste určitě nechtěli volit. Jaká je tedy správná cesta?

Správnou cestou je zaměřit se na váš metabolismus! Využít cvičení k jeho urychlení a zároveň posílit svalovou hmotu na úkor tuků. A to se prostě nepodaří jen dietou.

Rychlost metabolismu = klíč k trvalému hubnutí

Vaše tělo spotřebovává energii dokonce i v klidu, bez jakékoli fyzické aktivity, a to díky bazálnímu metabolismu. Bazální metabolismus je zodpovědný za energii, kterou vaše tělo potřebuje pro základní funkce, jako je trávení, dýchání, udržování teploty a další. To znamená, že i když nečinně sedíte, váš metabolismus spaluje kalorie.

Sportovní aktivity jsou samozřejmě důležité a mohou vám pomoci zrychlit hubnutí, ale hlavním cílem by mělo být zvýšení bazálního metabolismu. To znamená, že budete spalovat více kalorií i v době, kdy nejste aktivní. Výsledkem je, že snížíte hladinu tělesného tuku a začnete získávat štíhlejší postavu.

Nepodceňujte sílu cvičení a jeho pozitivní vliv na váš metabolismus. Hubnutí by nemělo být o hladovění, ale o správném výběru potravin a zvýšení bazálního metabolismu. Cvičením se postaráte o to, abyste dosáhli trvalých výsledků a cílů, které jste si předsevzali.

Jak na metabolismus

Shrňme si, jak na metabolismus. Co můžeme udělat pro jeho urychlení a čemu se vyhnout, aby se naopak nezpomalil:

Co vám zpomaluje metabolismus?

  • vynechávání jídla – vynecháte např. snídaně a prvním konzumovaným jídlem je až oběd, tím jste „dopřáli“ svému tělu minimálně 12 hodin hladovění, díky čemuž snížíte svůj metabolismus až o 40%
  • nesprávné rozložení živin přijímaných z jídla během dne – v první polovině dne minimum, maximum v druhé polovině
  • nadměrný příjem kalorií – zvláště v posledním jídle dne, před nočním spánkem
  • těžká jídla s vysokým obsahem nevhodných tuků – nedovolte, aby tuky tvořily více než 30 % vašeho denního energetického příjmu, ale nezapomínejte že „dobré tuky“ naopak tělo nevyhnutně potřebuje
  • nedostatek spánku
  • nedostatečný příjem tekutin
  • chybějící sportovní aktivita, resp. denní režim bez dostatečné fyzické činnosti
  • nadváha, obezita, vysoký podíl tuku v těle, věk a s ním spojený přirozený úbytek svalové hmoty – se stoupajícím věkem bez vhodné sportovní aktivity, dochází ke ztrátám svalové hmoty (ta funguje jako kotel na spalování energie), které za jednu dekádu (tj. 10 let) mohou dosáhnout hodnoty až 5%; méně svalové hmoty znamená zmenšení „kotle na spalování energie“ 

Co vám zrychluje metabolismus?

  • dostatek svalové hmoty – nebojte se svalů! I úspěšné modelky dnes trénuji v posilovně a nemají svaly jako kulturisté! Prostě potřebujete pravidelný silový trénink, při kterém používáte dostatečně vysoké tréninkové zátěže (i takové, se kterými zvládnete maximálně 6-10 opakování či funkční trénink s váhou vlastního těla), doplněný o aerobní aktivitu
  • kvalitní snídaně resp. strava v první polovině dne, pravidelný příjem jídla s podílem bílkovin
  • dostatek spánku, který je nepřerušovaný
  • příjem specifických složek (je jedno, zda je nazveme doplňky potravin nebo pochutinami), se schopností pozitivně ovlivnit metabolismus
  • přiměřený příjem tekutin – tzn. obyčejné vody, ne vod minerálních, slazených, mléka, piva, alkoholu

Závěrem: hlavní je vytrvat, neuhýbat z vytyčené cesty k cíli, i když se zdá být nekonečná. Zásoby tuků jste často sbírali i několik let, tak dejte tělu čas, ať na změnu zareaguje natolik, že se pro něj pohybová aktivita a zdravá strava stane přirozená a nakonec i žádaná. To je cesta nejenom k hezké figuře, ale i ke zdraví.