HIIT: skvělá volba pro Vaši fyzickou kondici

Intervalový trénink s vysokou intenzitou (HIIT – High Intensity Interval Training) je jako váš nejlepší kamarád ve fitness světě. Jednoduše řečeno – HIIT je trénink, který přináší rychlé a ohromující výsledky.

Co ale HIIT vlastně znamená? A jak to funguje? Představte si, že střídáte dohromady několik krátkých explozivních chvil cvičení s kratičkými pauzami na oddech mezi nimi. To je HIIT! Jedním z nejoblíbenějších HIIT tréninků je slavná Tabata, kde máte 20 sekund na cvičení na maximum a pak 10 sekund na pauzu. Celá Tabata cvičení zpravidla trvá jen čtyři minuty, ale budete se cítit, jako byste právě dokončili maraton. Opravdu zkušení nadšenci zvládnou dokonce několik Tabat za sebou v krátkých intervalech.

Není ale nutné trhat rekordy. Skutečná Tabata, taková, kde ze sebe skutečně dokážete dostat maximum, je spíše určena pokročilým a profesionálním sportovcům. Ale nepropadejte beznaději, skvělou alternativou pro cvičení HIIT jsou velmi oblíbené a také velmi funkční Kruhové tréninky. Dobu zátěže, délku přestávek mezi nimi, počet opakování intervalů, zátěž a celkový dobu tréninku si můžete určit sami, podle vaší individuální kondice.

Vaše vůle změnit se musí být větší, než Vaše pohodlnost zůstat stejní.

Proč se pustit do HIIT

HIIT je super efektivní: Nemáte čas? Nevadí! HIIT vám umožní dostat se do formy rychleji než cokoli jiného. Jen 20 minut HIIT tréninku třikrát týdně vám přinese lepší výsledky než hodina běhání na běžícím pásu! Navíc HIIT spaluje tuky ještě hodiny po cvičení, takže se můžete těšit na trvalé výhody.

HIIT posiluje vaše srdce: HIIT vás donutí vydat ze sebe to nejlepší a zvýší vaši aerobní kapacitu. To znamená, že budete moci vydržet déle a budete se cítit silnější. Po několika týdnech tréninku budou i výsledky na trenažéru ukazovat vaše zlepšení.

HIIT vám pomůže zhubnout: Udržet si svalovou hmotu během hubnutí může být velkou výzvou. Ale je to právě HIIT, který vám může pomoci udržet si tvrdě vybudovanou svalovou hmotu, nebo ji i získat. Navíc spaluje tuky jako šílený a podporuje produkci lidského růstového hormonu, což zpomaluje proces stárnutí. A to je pro nás, kterým je přes padesát velmi příjemný efekt.

HIIT může být náročný, zvláště v počátcích, než si na něj zvyknete, ale stojí to za to. Měli byste ale také vědět, že HIIT není pro ty, co chtějí cvičit na pohodu. Připravte se na to, že budete muset vystoupit ze své komfortní zóny. Ale výsledky, které tím získáte, jsou neuvěřitelné. Nečekejte, až na vás dýchne nuda ve fitness centru, vyzkoušejte HIIT a ponořte se do světa rychlých a efektivních výsledků.