Báječný trénink: Eliptický trenažer

Eliptický trenažer je adrenalinovou střelbou na spalování kalorií. Je to trenažer, který budete milovat pro jeho výzvy a nenávidět pro jeho náročnost. Je to vaše cesta k síle a kondici, kterou budete milovat.

Rytmus a vůle, to je to, oč tu běží. Eliptický trenažer je skvělý a spolehlivý parťák při pohybových aktivitách. Zejména pro osoby ve středním věku představuje efektivní cestu jak spalovat kalorie ve velkém a výrazně si zlepšit kondici! Každý okamžik na něm je jako adrenalinová jízda, kde musíte tělo i mysl dovést na maximum. Je to přístroj, který vzbuzuje zároveň respekt i nadšení. Každý okamžik na něm je výzvou pro vaše nohy a srdce, ale také pro Vaši mysl. Je to cesta k úplnému vyčerpání, které zároveň posiluje vaši odhodlanost.

Šlapání na eliptickém trenažeru je taneční párty pro celé tělo, kde každý pohyb je krokem k lepší kondici a větší energii.

Nepodceňte techniku

Mnoho lidí na eliptický trenažer vstoupí s jediným cílem – dosáhnout svých tréninkových cílů. Často však zanedbají techniku a nevyužijí tak plný potenciál tohoto zařízení. Nastavení sedla a polohy nohou není jen o pohodlí, ale také o maximálním výkonu. Jakmile toto zvládnete, šlapání bude účinnější a efektivnější.

Při cvičení držte hlavu vzpřímeně, a nezapomeňte, že hlavní dřinu odvádějí nohy. Ruce jsou tu jen pro podporu a vyvážení. Správný poměr je klíčem k úspěšnému cvičení na eliptickém trenažeru.

Tipy na trénink

Pojďme se podívat na několik tréninkových tipů na tomto skvělém přístroji. Pro začátek můžete zkusit využít přednastavené intervalové programy, které vám každý eliptický trenažer nabízí. Později se nebojte experimentovat a přizpůsobit si trénink svým potřebám. S eliptickým trenažerem můžete dosáhnout skvělých výsledků, ať už je váš cíl spalování kalorií, času nebo ujetá vzdálenost.

Tabata

Klasickou Tabatou rozhodně nic nezkazíte. Naopak, pokud opravdu pojedete naplno, dostaví se odměna v podobě totálního vyčerpání. Pro ty, kteří Tabatu neznají: 20″ práce na rotopedu se střídá s 10″ odpočinku. To vše 8x (tedy osm kol) a 4 min. cvičení, po kterých budete „na plech“. Rychlé a velmi účinné. Samozřejmě za předpokladu, že pracujete s maximálním nasazením. Bez něj totiž Tabata (ale to žádný vysoce intenzivní intervalový trénink) nemá smysl. Na druhou stranu nikde není psané, že si nesmíte dát více než jednu Tabatu za trénink.

450

Cílem intervalového tréninku „450“ ( 1 min. práce na rotopedu / 1 min. odpočinku) je dosáhnout co nejrychleji cíle: 450 spálených kalorií. Čím méně Vám bude stačit potřebných intervalů, tím jste v lepší kondici. Tohle cvičení je určitě velká výzva.

Kalorický sprint

Je velmi podobný trénink jako 450. Je ale více přizpůsobený těm, kteří nemají tolik času, nebo chtějí něčím krátkým zakončit svůj normální trénink. Cílem tohoto tréninku je co nejdříve dosáhnout 15 spálených kalorií v jednom zátahu, bez přerušení.

Pyramida

U tohoto intervalového tréninku také budete počítat kalorie. Postupně musíte spálit 50-40-30-20-10-20-30-40-50 kalorií. Intervaly odpočinku odpovídají vždy časovému intervalu, který jste potřebovali na dosažení předchozího cílového počtu spálených kalorií. Bude-li vám tedy interval pro spálení kalorií trvat 3 min., bude následovat 3 min. odpočinku, pokud vám následující interval pro spálení kalorií trvat 90 sekund, bude poté i vaše doba na odpočinku trvat  90 sekund.

Minutovka

Zkuste se motivovat vlastními výkony tj. soutěžit proti svým předchozím výkonům a spálit za minutu co nejvíce kalorií. Jsou tací, kteří dokáží spálit i 90 kalorií!

Ďábelská dvojka

Ďábelská dvojka je založena na stupňujícím se tempu a je opět pro silnější nátury. Systém (obdobný EMOM – Every Minute On Minute) je následující: první minutu spálíte 2 kalorie, druhou minutu spálíte 4 kalorie, třetí minutu spálíte 6 kalorií, atd. (každou další minutu přidáte dvě kalorie k těm předchozím). Držím palce, ať dosáhnete co nejvíce intervalů!

Boxer

Skvělý kardio trénink, který není určen pouze boxerům. Trénink kopíruje boxerský zápas: nastavte si interval střídající 3 minuty práce na trenažéru a následně 1 minuta odpočinku a pokračuje se dále. Pro vaši informaci – amatéři jsou v ringu 3 kola, ale profesionálové 12 kol… Jako alternativu si můžete zkusit nastavit délku kola odpovídající MMA zápasům, tedy na 5 minut. Pro vaši informaci profesionálové v MMA zápasí až 5 kol. A hlavně do toho nezapomeňte dát všechno, jako při opravdovém zápase!

Atletická abeceda

Tento trénink je postaven na dosažení co nejnižších časů u všech atletických, běžeckých tratí: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1 500 m… Samozřejmě nemusíte absolvovat vše najednou. Sledování výkonu na těchto tratích může být vždy pouze jako třešinka na dortu při vašem běžném tréninku. Na druhou stranu se také odvážlivci mohou pustit i do delších tratí.

Fitness dvoustovka

Tento netradiční trénink se trochu vymyká standardu v tom, jak na eliptickém rotopedu trénovat (jak uvádíme výše). Cílem je co nejdříve dosáhnout 200 spálených kalorií. Tento cíl je však rozdělen na úseky po 50 kaloriích přičemž:

1. úsek 50 kalorií s použitím nohou i rukou

2. úsek 50 kalorií s použitím pouze rukou

3. úsek 50 kalorií s použitím pouze nohou

4. úsek 50 kalorií s použitím nohou i rukou

Závěrem

Výše máte pouze několik tipů na trénink. Zapojte svou fantazii a klidně si vytvořte své vlastní tréninky, které vás budou více bavit, nebo budou lépe odpovídat vašim fitness cílům. Fantazii se meze nekladou a střídání tréninků určitě přispěje k tomu, že vás práce na eliptickém rotopedu bude o to více bavit. Tak přejeme hodně sil a užijte si to!